Noua lege a pensiilor! Cum se calculează pensia pentru un român cu vechimea minimă de muncă

Pot pierde banii! Vestea momentului pentru cei cu pensii de până în 1.500 de lei

Legea pensiilor va fi modificată, iar după 1 septembrie 2023 nu va mai putea fi cumpărată vechimea în muncă. În acest moment legislația pentru ieșirea la pensie prevede o vechime minimă de 15 ani în câmpul muncii, dar este luată în calcul și varianta din legea 127, respectiv un minim de cotizație de 10 ani și 35 de ani pentru pensia de limita de vârstă.

Până la finalul acestui an, ar trebui ca legea pensiilor să fie gata şi se discută inclusiv despre neaplicarea Legii 127, acest lucru ar însemna că poate fi schimbată şi perioada minimă de cotizare de la 15 ani la 10 ani.

Cum se calcula pensia

Așadar, calculul pentru pensia minimă ar putea fi următorul: persoanele care au muncit 10 ani sau peste 10 ani ar avea o pensie egală cu 40% din salariul minim brut pe țară la momentul ieșirii la pensie, adică aproximativ 1.020 de lei în prezent, şi ar creşte cu 1% pentru fiecare an de cotizare până la 15 ani, astfel încât să ajungă pentru 11 ani la 41% din salariul minim brut, pentru 12 ani la 42% din salariul minim brut.

Cei care au cotizat 15 ani vor primi o pensie egală cu 45% din salariul minim brut pe țară de la momentul ieșirii la pensie.

Asta ar însemna 1.020 de lei din 2.550 de lei cât este salariul minim brut în prezent, respectiv 1.147 de lei, astfel că pentru fiecare an muncit după cei 10 ani vechime, se mai adăuga un procent de 1% până la vechimea de 15 ani.

În prezent, sunt discuţii pe acest subiect în coaliţia de guvernare.

”Principiul trebuie să fie ca cel cu pensia mai mică să îl ajungă pe cel care are pensia mai mare, dar la contribuţii similare. Procesul de recalculare este în derulare. Principiul trebuie să fie rezolvarea inechităţilor din sistem. 2023 poate fi un an în care putem începe să rezolvăm inechităţile din sietem”, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi, la Antena 3.


5 răspunsuri la “Noua lege a pensiilor! Cum se calculează pensia pentru un român cu vechimea minimă de muncă”

  1. Sitemul de pensi este de rahat cum ar fi sant foarte multe persoane care a cotribuit 10 11 12 13 14 ani si nu le da nimic dar ban lor in perioada a ceia au fost buni a vem un stat de rahat ar trebui sa se incradeaza si cei cu cotribute mica de la10 ani in sus

    • Normal ar fi sa se pornească de la pensia sociala și sa se adauge perioada de contributivitate.

  2. Eu am 39 ani 11 luni și 17 zile și ieșit cu o pensie de 936 în anul 2017 cum va i maginati am lucrat în conditi grele CCH GIURGIU sau Verachim după atâția ani am o mizerabila pensie cu măriri de 1350 bai bine mancam semințe la seara blocului și era mai bine mulțumim guvernanților pentru legile date în favoarea lor !

  3. Va rog frumos sa mi spuneți când se va aplica legea ieșirii mai devreme la pensie pentru mamele cu 3 copii. Am aproape 41 ani de munca și nu pot ieși din cauza ca nu am vârstă. Sunt născută în 1965
    Multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *