Cod galben și porocaliu de vreme severă. Furtuni puternice în jumătate din țară

Cod galben și porocaliu de vreme severă. Furtuni puternice în jumătate din țară

ANM a emis doua coduri, unul galben și altul portocaliu, de vreme serveră în jumătate din România. Se vor semnala furtuni puternice, însoțite de ploi zdravene și descărcări electrice.

COD PORTOCALIU și GALBEN de furtuni puternice

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 8, 9 august

Valul de căldură va persista în regiunile sudice și sud-estice, unde disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade, iar cele minime nu vor coborî sub 18…21 de grade.

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 8 august, ora 12:00 – 10 august, ora 10:00

La munte, în Transilvania, Banat, Crișana, Maramureș, nordul Olteniei și nord-vestul Munteniei, mai ales după-amiaza și seara, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25…35 l/mp și izolat 40…60 l/mp.
Notă: în majoritatea regiunilor, până la sfârșitul săptămânii, vor fi perioade cu instabilitatea atmosferică accentuată.

COD PORTOCALIU

Interval de valabilitate: 8 august, ora 16:00 – 10 august, ora 10:00

În zonele montane și submontane vor fi perioade cu averse torențiale, iar în intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 40…60 l/mp și pe arii restrânse de peste 70…80 l/mp. Acestea vor fi asociate și cu descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *