Temperaturile extreme au afectat întreaga Europă. Canicula și seceta au provocat stare de urgență în țări precum Franța și Italia unde s-au înregistrat pagube de miliarde de euro în agricultură. Din nefericire, veștile meteorologilor nu sunt îmbucurătoare. Ne așteaptă un nou val de caniculă care va pune stăpânire pe aproape întreg continentul.
Imaginile dezastrului provocat de caniculă!
Temperaturile extreme și lipsa precipitațiilor au dus la secetă care a afectat deja 45% din continentul Europa. Culturile au fost grav compromise, iar multe state se confruntă cu o criză a furajelor.

Situația este îngrijorătoare în contextul în care veștile din partea meteorologilor nu sunt deloc bune. Un nou val de caniculă se va instala în perioada următoare pe aproape întreg continentul. În Franța orașele au rămas fără apă potabilă.

În Italia, de exemplu, recolta de porumb și furaje s-a înjumătățit, iar în alte state europene canicula a provocat incendii de vegetație. Este vorba despre Grecia și Portugalia.

La polul opus este Sicilia unde ploile torențiale au provocat inundații puternice și zeci de case au fost avariate.

Aproape 800 de localități din România primesc apă cu porția
Administrația Națională Apele Române a anunțat că 779 de localități din România au restricții la alimentarea cu apă și că debitele Dunării au scăzut la jumătate față de media multianuală a lunii august.
Este vorba despre zona oraşelor mici şi a satelor din Moldova unde continuă fenomenul de secetă. Cele mai afectate judeţe sunt: Botoşani, Iaşi, Vaslui, Galaţi, Suceava, Neamţ, Bacău şi Vrancea. Aici, apa este asigurată fie din sursa de apă de suprafaţă, fie din subteran.
Administraţia Naţională „Apele Române” face în continuare apel la calm şi responsabilitate socială în direcţia folosirii raţionale a resurselor de apă şi pe cât posibil a economisirii acestora, a transmis Administraţia Apele Române.
Precizăm faptul că România se află sub cod portocaliu de vreme rea. Specialiștii ANM anunță ploi abundente și alte fenomene de instabilitate atmosferică accentuată care se vor manifesta până miercuri, 10 august, la orele 10.00.

În zonele montane și submontane vor fi perioade cu averse torențiale, iar în intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 40…60 l/mp și pe arii restrânse de peste 70…80 l/mp. Acestea vor fi asociate și cu descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină.