Vești proaste pentru români! Este vorba despre prețurile la energie

Vești proaste pentru români! Este vorba despre prețurile la energie

Autoritățile caută soluții în contextul în care schema de compensare a prețurilor la energie se va încheia curând. Dacă până acum facturile la curent au fost acceptabile în viitorul apropiat lucrurile s-ar putea schimba în defavoarea consumatorilor în contextul ieșirii de sub schema de compensare.

Ce se întâmplă cu prețurile la energie

Președintele Partidului Social Democrat a declarat că Ministerul Energiei și Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei caută soluții pentru populație în contextul în care schema de compensare la energie trebuia să fie pentru o perioadă limitată. Marcel Ciolacu a dezvăluit că există trei variante pe care guvernanții le vor discuta în coaliție.

„Nu se mai poate continua o perioadă lungă pe această ordonanță de urgență și în acest moment există două-trei variante pe care o să le discutăm în coaliție. Nu putem aloca 3% din PIB speculei, fiindcă e o speculă în energie”, a declarat Marcel Ciolacu.

De asemenea liderul Partidului Social Democrat a precizat că este exclus să nu fie făcută o reglementare pe zona casnică, dar până atunci România a vândut deja energia pentru anul acesta.

Mugur Isărescu despre liberalizarea prețurilor

Situația este cu atât mai dificilă cu cât guvernatorul Băncii Naționale a României a declarat că momentul ales de guvernanți pentru liberalizarea prețurilor la energie nu a fost deloc inspirat. Ministerul Energiei și ANRE caută soluții. Se pare că pe masa guvernanților se află trei variante ce vor fi dezbătute de coaliție.

„Nu poți să lași, mai ales în situație de război, să lași anumite prețuri total libere. Am fost pentru în momentul în care inflația s-a dus în sus, am avut o intervenție și am spus că nu putem să lăsăm prețul la energie că se duce în toate celelalte prețuri. Pe urmă începi să fugi după iepuri prin pădure să-i prinzi de urechi. N-ai ce să mai faci, cu ce să mai contrabalansezi o asemenea inflație?”, a fost reacția guvernatorului BNR.

Marcel Ciolacu a declarat că Guvernul nu poate aloca 3% din PIB speculei din energie și că trebuie găsite soluții predictibile cel puțin până în 2025. Liderul PSD s-a arătat nemulțumit de Ministrul Energiei despre care a spus că ar fi trebuit să vină cu soluții.

Oficialul a mai dorit să puncteze că în ceea ce privește consumul de gaze România este acoperită și că probleme sunt doar la consumul de energie electrică unde suntem descoperiți cu aproape 15%.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *