Interzis femeilor de Sfânta Maria! Ce nu ai voie să faci pe 15 august

Interzis femeilor de Sfânta Maria! Ce nu ai voie să faci pe 15 august

La data de 15 august are loc Adormirea Maicii Domnului, una dintre cele mai importante sărbători din an. Este marcată de multe tradiții și obiceiuri, pe care oamenii le respectă pentru a se asigura că vor avea noroc și fac voia Mamei lui Iisus. Majoritatea superstițiilor și interdicțiilor le vizează pe femei, motiv pentru care le vom prezenta pe toate mai jos.

Interdicții pentru femei

De Sfânta Maria sau Adormirea Maicii Domnului, pe 15 august, creștinii trebuie neapărat să respecte obiceiurile și tradițiile. Există o mulțime de superstiții, iar majoritatea le vizează pe femei. Astfel, este important ce nu avem voie să facem în această zi sfântă, pentru a ne asigura că o depășim cu bine.

Vezi și: Rugăciunea care îndeplinește orice dorință. O poți rosti în orice moment al zilei

Astfel, tradiția spune că tuturor femeilor le este interzis să îşi taie părul şi să-l arunce la gunoi. Se spune că tinerele rămân nemăritate dacă se tund astăzi, în timp ce femeile măritate vor fi părăsite de soți sau le vor muri bărbații. De asemenea, este interzis scăldatul în ape curgătoare, pentru că vor da naștere la prunci bolnavi.

De asemenea, este complet interzis să se facă focuri încă de pe data de 13 august, pentru că atrag ghinionul. Astfel, femeile nu au voie să coacă în cuptor pe lemne și nici să facă mâncare în acest fel. Nu se spală haine, nu se coase și, sub nicio formă, nu se muncește astăzi.

Tradiții de Sfânta Maria

Se practică în noaptea de 15 august și obiceiul busuiocului. Acesta se așază sub pernă de către fetele care doresc să se mărite și să își viseze jumătatea. Despre această zi se spune că este și una magică, motiv pentru care fetele nemăritate culeg plante de leac, care vor vindeca orice boală.

În Transilvania, femeile măritate trebuie să ducă la biserică recolta de struguri și prune pentru a fi sfințite de preoți. Se spune că acestea vor fi împărțite credincioșilor. În unele zone se fac turte cu struguri care se duc tot la biserică, după care se dau de pomană celor săraci, pentru sufletele celor adormiți.

Sfânta Maria Mare sau Adormirea Maicii Domnului este considerată ziua în care se despart lunile călduroase de cele reci. De acum, bărbații trebuie să dea jos pălăria și să treacă la căciulă, pentru a marca faptul că se apropia toamna. Cei care nu respectă acest obicei vor fi luați în râs de către ceilalți.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *