Alertă nowcasting de furtuni puternice în mai multe zone din ţară


ANM a emis o alertă nowcasting de vreme rea! Mai multe zone din țară vor fi lovite de furtuni puternice. Intră în vigoare o avertizare de instabilitate atmosferică temporar accentuată. În paralele hidrologii au emis o alertă tip cod galben de inundații. Aflați prognoza pe larg, în următoarele rânduri.

Cod portocaliu de ploi torențiale

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod portocaliu valabil vineri, 13 august până în jurul orelor 18.00. Atenționarea este valabilă pentru mai multe localități din județul Suceava. Este vorba despre Crucea, Saraiu, Horia și Vulturu. Potrivit specialiștilor ANM în aceste zone se vor semnala averse torențiale din care se vor acumula peste 35…40 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului și grindină.

De asemenea au fost emise două coduri galbene de averse care vor acumula peste 25…35 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului și grindină pentru Județul Gorj cu localitățile: Bumbești-Jiu, Runcu, Peștișani, Stănești, Turcinești, Schela, Lelești, Arcani și în zona de munte a județului Vâlcea.

Cod galben de ploi torențiale

Codul galben este valabil și pentru județul Harghita: Toplița, dar și pentru zona de munte de peste cota 1800 m. Potrivit meteorologilor se vor semnala: local averse care vor acumula peste 25…35 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului și grindină.

„De astăzi până la sfârşitul săptămânii viitoare vom avea ploi mai însemnate cantitativ. Vorbim de instabilitate atmosferică, adică averse torenţiale şi cantități mai importante de apă în mod deosebit în intervale scurte de timp, de intensificări electrice poate chiar şi vijelii şi izolat căderi de grindină”, a spus Alina Şerban, meteorolog în cadrul ANM, la Antena 3.

În același timp este pericol de inundații pe cursurile de apă din județele Caraș Severin și Timiș. Avertizarea este valabilă sâmbătă până la miezul nopții.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *