Anunțul zilei despre pensii! Românii trebuie să știe ce se va întâmpla cu banii lor

Anunțul zilei despre pensii! Românii trebuie să știe ce se va întâmpla cu banii lor

Anunțul zilei despre pensii! Secretarul de stat, Cătălin Boboc, a vorbit despre banii românilor care au cotizat la Pilonul II de pensii. El a punctat faptul că anumite informații apărute în spațiul public nu sunt reale. Pilonul II de pensii nu va fi naționalizat!

Ce se întâmplă cu pensiile românilor

Secretarul de stat Cătălin Boboc a declarat că actuala coaliție de guvernare nu are în plan o naționalizare a Pilonului II de pensii, fondul unde fiecare român contribuie lunar cu 3,75% din salariu. Oficialul a declarat că nu au existat discuții în acest sens, însă există membri din coaliția de guvernare care ar susține o asemenea măsură.

„Mă bucur că și ministrul finanțelor, Adrian Câciu, a spus că nu a existat intenția de a naționaliza Pilonul II. Nu a existat niciodată vreo discuție în acest sens, deși sunt unii colegi de la PSD care gândesc așa”, a declarat secretarul de stat Cătălin Boboc.

Potrivit spuselor sale, Pilonul II de pensii va fi o sursă suplimentară de venit pentru pensionari. Oficialul a mai precizat că prin reforma sistemului de pensii, asumat în Planul Național de Redresare și Reziliență, coaliția și-a asumat modificări majore la Pilonul II de pensii.

„Astfel, am propus creșterea contribuției de la 3,755 la 4,75%. Este greu de crezut că poate umbla cineva la acești bani”, a mai declarat Cătălin Boboc, la Realitatea Plus.

Ce este, de fapt, pilonul II de pensii

Prin sistemul de pensii administrate privat o parte din contribuția plătită se duce la pensionarii actuali dar și către sistemul de administrare privat. Activul personal (suma acumulată) nu poate fi tranzacționat, nu poate fi oferit drept garanție și nici nu poate fi cedat altor persoane.

Peste 7200 de români au solicitat plata pensiilor cuvenite din Pilonul II în primele 5 luni din acest an, într-o perioadă în care valoarea activelor acestora a scăzut serios pe fondul războiului din Ucraina și a inflației record.

Comisioanele de administrare aplicate de firmele care gestionează fondurile de pensii sunt reținute lunar pe parcursul perioadei de contributivitate și nu la plata finală.


Un răspuns la “Anunțul zilei despre pensii! Românii trebuie să știe ce se va întâmpla cu banii lor”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *