Calendar ortodox 14 august 2022. Sfântul prăznuit în ajun de Sântămărie, rugăciunea care îndeplinește și cele mai mari dorințe

Calendar ortodox 14 august 2022. Sfântul prăznuit în ajun de Sântămărie

Calendar ortodox 14 august 2022. În ajun de Sântămărie, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Proroc Miheia, care este cunoscut si sub numele de „Moresitul”, de la numele satului în care s-a născut – Moreset. Numele Miheia semnifică cel care este de la Dumnezeu.

Calendarul ortodox al zilei de duminică, 14 august 2022

Ce trebuie să știe credincioșii ortodocși despre sărbătoarea de duminică, 14 august 2022. Sfântul Proroc Miheia a prorocit 84 de ani, cu 660 înainte de întruparea Domnului și a fost contemporan cu prorocii Isaia, Amos și Osea. Sfântul prăznuit în ajunul Sântămăriei este cel care a prezis și distrugerea Samariei și a Ierusalimului, însă cea mai importantă este aceea despre Betleem, ca loc al nașterii Domnului (Miheia V, 1).

„Cu stralucirile dumnezeiestii insuflari celei de Sus fiind luminat, cele viitoare le-ai vestit, vazandu-le ca si cum ar fi fost acum, vrednicule de minune” (Mineiul pe August, Utrenie, canon, peasna a 4-a, irmos, p. 168).

Tot astăzi Biserica Ortodoxă prăznuiește Înainteprăznuirea Adormirii Maicii Domnului și face pomenirea Sfântului Mucenic Marcel, episcopul Apamiei, Aducerii cinstitei Cruci în palatul imperial din Constantinopol, a Sfântului Mucenic Ursichie și a Sfântului Mucenic Simeon Trapezunteanul.

Rugăciunea care se citește în ajun de Sântămărie. Îndeplinește orice dorință

Aprinde o lumânare sfințită și rostește cu voce tare rugăciunea din ajun de Sântămărie. Adormirea Maicii Domnului este una dintre cele mai importante sărbători din anul bisericesc, marcată în Calendarul Ortodox cu o cruce roșie.

„Sfanta Maria, ma indrept plin de incredere catre Tine, cerandu-ti ajutor! Cred cu tarie ca ma vei asculta in necazul meu si ma vei sprijini cand imi este greu.

Spre a-ti arata recunostinta mea, iti fagaduiesc sa fac cunoscuta si altora aceasta rugaciune. Te rog, cu umilinta, sa imi aduci liniste in tristetea si durerile mele. In numele negraitei rugaciuni si bucurii care ti-a cuprins inima cand ai oferit adapost Mantuitorului lumii in casa ta din Betania, te impor, roaga-te pentru mine si familia mea ca sa-l pastram pe Dumnezeu in inima astfel incat sa ne invrednicim a primi ajutor in nevoile noastre, mai ales in durerea care ma copleseste acum (se spune dorinta).Te impor, Ajutatoarea celor aflati in suferinta, infrange orice greutati precum ai infrant balaurul care sade la picioarele tale.”

Se spune rugaciunea Tatal Nostru, iar apoi:

„Bucura-te Marie, cea plina de Dar, Domnul este cu Tine! Binecuvantata esti tu intre femei si binecuvantat este rodul pantecului tau care a nascut pe Mantuitorul sufletelor noastre Iisus Hristos.

Sfanta Marie, Maica de Dumnezeu, roaga-te pentru noi pacatosii acum si in ceasul mortii noastre. Amin”


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *