E OBLIGATORIU în toată România! Regula din CODUL RUTIER pe care nu o știe nimeni


Codul Rutier are reguli stricte privind parcarea. În prezent, șoferii din România trebuie să respecte anumite reguli legate de parcările marilor magazine din țara noastră. Despre ce este vorba?

Parcările magazinelor sunt considerate drumuri publice

Deși majoritatea oamenilor consideră că drumurile de acces către magazinele mari sau către parcările lor sunt drumuri private, în realitate, acestea sunt drumuri publice, unde se aplică toate regulile stabilite de Codul Rutier pentru astfel de zone. Ceea ce înseamnă că polițiștii de la circulație pot să-i amendeze pe șoferii care parchează pe locurile destinate persoanelor cu dizabilități, însă acesta este doar un exemplu.

Potrivit Codului Rutier, un drum public este orice cale de comunicație terestră, special amenajată pentru traficul pietonal sau pentru traficul rutier și deschisă circulației publice. În plus, „drumurile care sunt închise circulației publice sunt semnalizate la intrare cu inscripții vizibile”.

Din păcate, există șoferi care confundă forma de proprietate a parcării (care este deținută de o entitate privată, în cazul de față: un magazin) cu tipul drumului. Pe scurt, drumurile aflate în proprietate privată sunt drumuri publice, dacă sunt accesibile oricui și nu sunt marcate ca fiind „drumuri închise circulației publice”.

Puteți primi amenzi de până la 10.000 de lei dacă nu parcați corespunzător în fața magazinelor
Așadar, întrucât drumurile de acces către magazinele private și parcările lor intră în categoria drumurilor publice, șoferii trebuie să respecte și aici regulile stabilite de Codul Rutier. Ceea ce înseamnă că, atunci când conduc prin astfel de zone, șoferii trebuie să respecte indicatoarele și marcajele de acolo și să țină cont de toate prevederile legale stabilite pentru circulația pe drumurile publice.

De altfel, în caz de accident ușor, se poate încheia o constatare amiabilă de accident, metodă ce îi scutește pe șoferi de intervenția poliției și de sancțiuni suplimentare. În plus, și în aceste cazuri, șoferii sunt despăgubiți de asigurători. Amintim că, începând cu luna octombrie a acestui an, constatarea amiabilă de accident va putea fi completată și electronic, nu doar pe hârtie.

Atenței! Potrivit Legii 448/2006, puteți fi amendat chiar și în parcarea marilor magazine, dacă ocupați, fără drept, un loc de parcare destinat persoanelor cu dizabilități.

Pe scurt, dacă vă parcați mașina pe locurile de parcare adaptate, rezervate și semnalizate prin semn internațional pentru persoane cu handicap va fi sancționat cu o amendă cuprinsă între 2.000 de lei și 10.000 de lei și vă va fi ridicată mașina de pe acel loc de parcare. Agenții de circulație sau personalul de control cu atribuții în acest sens sancționează persoanele care nu respectă această regulă, potrivit avocatnet.ro.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *