Prof. dr. Vlad Ciurea demolează miturile despre stângaci. Ce trebuie să facă părinții care au copii stângaci. Este o greșeală pe care o fac adesea, fără să conștientizeze care sunt implicațiile ei. Cu toate că unele teorii susțin că este o problemă genetică, până în prezent nu s-a descoperit o explicație științifică pentru folosirea prioritară a mâinii stângi în locul celei drepte.
Prof. dr. Vlad Ciurea, avertisment pentru părinți
Trebuie sau nu corectat un copil care scrie cu mâna stângă. În întreaga lume, unul din zece oameni scrie cu mâna stângă. Înainte Pe stângacii reprezentau o minoritate, dar în zilele noastre au ajuns chiar să aibă o zi dedicată lor, pe 13 august.
Iată ce spune neurologul Vlad Ciurea despre copiii stângaci și despre acei părinți care încearcă prin orice mijloace să-i determine pe copii să folosească ca dominantă mâna dreaptă. Unii specialiști sunt de părere că acei copii stângaci obligaţi să scrie cu mâna dreaptă pot deveni bâlbâiţi sau pot avea dificultăţi de învăţare.
„Într-adevăr noi suntem dreptaci și folosim mâna dreaptă. Stângacii în orice problemă folosesc mâna stângă. Deci înseamnă că comanda lor spre mâna stângă pleacă din emisfera de partea dreaptă. E o inversare de comandă de emisfere”, a explicat neurologul Vlad Ciurea, în direct la Antena 3.
Stângacii excelează în anumite domenii
Potrivit spuselor reputatului medic, predilecția de a fi stângaci poate fi genetică. La ora actuală între 12% și 15 % din populația lumii este dată de stângaci şi există domenii întregi unde aceştia excelează.
Sfatul profesorului Vlad Ciurea este să nu forțați copiii să fie dreptaci: „Dar când un copil nu pornește cu dreapta, noi de obicei îl corectăm, că aşa ne-am obișnuit. Lăsaţi-i pe stânga, nu se întâmplă nimica grav!”, a mai spus dr. Vlad Ciurea.
„Odată ce va dezvolta anumite elemente, s-ar putea din acel copilaș să obțineți date cu totul deosebite, pentru că au tendință stângacii spre activitate creativă, spre construcție, spre arhitectură, spre desen, spre pictură, spre artă adevărată, spre muzică”, a mai spus medicul.
Ziua internațională a persoanelor stângace este celebrată, în fiecare an, la 13 august. Marcarea acestei zile are în vedere sensibilizarea opiniei publice cu privire la dificultăţile şi frustrările cu care stângacii se confruntă în viaţa de zi cu zi.