Calendar ortodox 15 august 2022. Adormirea Maicii Domnului, sărbătoare cu cruce roșie! Ce nu se face pe 15 august

Calendar ortodox 15 august 2022. Adormirea Maicii Domnului, sărbătoare cu cruce roșie

Calendar ortodox 15 august 2022. Biserica Ortodoxă prăznuiește în această zi Adormirea Maicii Domnului, una dintre cele mai mari sărbători din anul bisericesc, marcată în Calendarul Ortodox cu o cruce roșie. Despre această sărbătoare nu găsim informații în Sfintele Evanghelii, ci numai in Tradiția Bisericii.

Calendarul ortodox al zilei de luni, 15 august 2022

În fiecare an, la data de 15 august, credincioșii ortodocși prăznuiesc Adormirea Maicii Domnului. Tradiția Bisericii spune că Maica Domnului a fost înștiințată printr-un înger de mutarea ei din această viață:

„Acestea zice Fiul tău: Vremea este a muta pe maica Mea la Mine. Nu te teme de aceasta, ci primește cuvântul cu bucurie, de vreme ce vii la viața cea nemuritoare“.

După ce Fecioara Maria și-a cerut iertare de la toți, și-a dat duhul. Domnul Însuși S-a coborât din ceruri pentru a primi în mâinile Sale sufletul ei cel sfânt. Atunci s-au petrecut multe minuni: ochii orbilor și auzul surzilor s-au deschis, ologii și bolnavii s-au vindecat.

Adormirea Maicii Domnului reprezintă mutarea trupului Sfintei Fecioare la cer. Moartea ei este privită ca trecerea la viața veșnică, acesta fiind și motivul de bucurie. Ziua de 15 august reprezintă momentul din an în care se despart zilele călduroase de cele reci.

Ce nu se face pe 15 august 2022

De sărbătoarea Sfintei Marii se leagă foarte multe tradiții, obiceiuri și superstiții care se mai respectă și în zilele noastre. La sate nu se aprinde focul în această zi de mare sărbătoare pentru că se crede că cei care fac asta riscă să se îmbolnăvească și să le ia casa foc. Cei care muncesc câmpul vor avea recoltele blestemate și fără roade. Este interzis scăldatul în ape curgătoare, iar fetele nu au voie să-și taie părul.

Se spune că nu este bine să mergi înapoi pentru că îi provoci tristețe Maicii Domnului. În această zi fetele care doresc să se mărite repede îşi pun busuioc proaspăt sub pernă, pentru a-şi visa jumătatea.

Se consideră că ziua de 15 august are o putere magică foarte mare, fapt pentru care, plantele de leac, culese de către tinerele necăsătorite, au forţa de a vindeca diferite boli.

15 august – ziua Marinei

Ziua Marinei Române s-a aniversat pentru prima dată în 1902, la 15 august, fiind strâns legată de sărbătoarea religioasă a Sfintei Maria, ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni. Anul acesta a ajuns la cea de-a 120-a aniversare.

La Mangalia, pe 15 august, începând cu ora 10:00, în portul turistic Mangalia, este programat ceremonialul de ridicare a Pavilionului, Geacului şi Marelui Pavoaz la bordul navelor militare, urmat de scurte alocuţiuni ale oficialităţilor.

„În Portul Constanţa am expus şi noi, trei dintre cele mai importante nave pe care le folosim în misiunile din Marea Neagră pentru a fi vizitate de către cetăţeni. Avem Nava Amiral a Poliţiei de Frontieră, OPV Ştefan cel Mare, încă două nave mai mici, dar cu rapiditate extrem de mare”, a declarat Andrei Ene de la Garda de Coastă.

Luni, 15 august, pe faleza Cazinoului din Constanţa va avea loc o scurtă ceremonie pentru oficialităţi, la care va participa şi preşedintele Klaus Iohannis. Publicul nu va avea acces, iar asta deoarece clădirea comandamentului în care este organizat evenimentul este în construcţie şi este nesigură pentru vizitatori.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *