Povestea de dragoste cu năbădăi dintre Maria Tănase și Constantin Brâncuși. Marea doamnă a muzicii românești, jignită de sculptorul gelos: „Tu nu cânți, bocești!”

Povestea de dragoste cu năbădăi dintre Maria Tănase și Constantin Brâncuși. Marea doamnă a muzicii românești, jignită de sculptorul gelos: "Tu nu cânți, bocești!"

Celebra Maria Tănase și sculptorul Constantin Brâncuși au trăit o poveste de dragoste care a atras atenția tuturor. Gelozia sculptorului a pus, însă, capăt relației cu năbădăi dintre cei doi.

Maria Tănase și Constantin Brâncuși au trăit o adevarată poveste de dragoste, proiectată în atenția publicului, mai ales datorită diferenței de vârstă dintre cei doi. Relația s-a sfârșit din cauza geloziei sculptorului, care i-a făcut reproșuri Mariei, în ceea ce privește stilul de cântat al artistei.

S-au cunoscut la Paris, la o expoziție de artă
S-au cunoscut la Paris, pe vremea când Brâncuși era aproape de vârsta pensionării, la 62 de ani, iar Maria o tânără pentru care abia începea viața, la vârsta de 25 de ani. Insă, dincolo de diferența mare de vârstă dintre cei doi, cea care a pus capăt relației amoroase a fost gelozia.

Cea care a adus-o pe Maria Tănase în brațele lui Constantin Brâncuși a fost o expoziție de artă din Paris, unde s-au întâlnit și îndrăgostit. Cei doi au fost invitați, separat, la o expoziție de artă organizată de Dimitrie Gusti la Paris, însă au plecat împreună după ce mediul a favorizat începerea unei relații amoroase dintre cei doi artiști. Invitată la atelierul său, Maria acceptat vizita, care a urmat să dureze două zile și două nopți, uitând motivul pentru care amândoi se aflau la expoziția din Paris. După ce aceștia au uitat să mai ia parte la un recital al expoziției, Dimitrie Gusti s-a supărat pe Maria și Constantin.

Brâncuși era profund îndrăgostit de Maria Tănase, pe care o alinta des

Pentru a-și exprima dragostea față de tânăra și proaspăta lui iubită, Constantin Brâncuși nu pierdea niciun moment în care putea să o alinte pe artistă: „„Când te ascult cum le zici, Mărie, aş fi în stare să dăltuiesc pentru fiecare cântec de-al nostru o Pasăre Măiastră!… Am colindat toată lumea, mă cunoaşte tot pământul prin ce m-am priceput să fac, dar când aud cântecele noastre, mă apucă un dor de ţară, de oltenii tăi şi-ai mei, de apa tânguitoare a Jiului, de satul meu…“

Succesul Mariei Tănase i-a fost fatal relației amoroase
Un an mai târziu, Maria Tănase urma să cunoască cu adevărat succesul. Aflată în timpul vizitei la Expoziţia Internaţională de la New York, Maria a făcut cunoștiință cu cel care urma să-i pună capăt relației, și anume succesul, deși artista nu și-a uitat marea iubire, pe Constantin Brâncuși.

Deși Maria era deja cunoscută în Viena și o voce inegalabilă în România, succesul de care a beneficiat atunci și gelozia sculptorului au pus capăt relației amoroase dintre cei doi. Cu toate acestea, atunci când a fost întrebat, Brâncuși a spus că motivul despărțitii a fost plictiseala care a intervenit între cei doi: „„A durat până cand ne-am plictisit definitiv unul de celalalt“, spunea sculptorul.

Maria Tănase a fost profund afectată de moartea artistului, în 1957, când a plâns precum o femeie care își pierde iubirea vieții ei. Pentru a marca frumoasa relație dintre cei doi, aceasta a intenționat să deschidă o școală de muzică folclorică în memoria lui Brâncuși și să se mute în orașul în care sculptorul a creat Poarta Sărutului. Din păcate, scopurile sale nu au ajuns la final.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *