Anunț de la Guvern! Ce se întâmplă cu măsura compensării prețului la combustibili

Anunț de la Guvern! Ce se întâmplă cu măsura compensării prețului la combustibili

Anunț important de la Guvern. Liderul Partidului Social Democrat a anunțat marți, 16 august, că măsură compensării cu 50 de bani a prețului la combustibil nu mai este necesară. Iată ce decizie au luat liderii coaliției în urma datelor de la Institutului Național de Statistică și ce măsuri se iau pentru sprijinirea populației.

Anunț important despre compensarea prețului la combustibil

Marcel Ciolacu a anunțat oficial că măsură compensării cu 50 de bani a prețului la combustibil nu mai este necesară. Se pregătește un nou pachet de măsuri pentru sprijinirea populaţiei, după ce va fi analizată puterea de cumpărare. Măsurile se vor lua și în funcție de datele de la INS.

Liderul Partidului Social Democrat a spus că această compensare a intrat într-o zonă predictibilă și nu crede că mai este oportună, însă a dat o veste bună: se pregătește un nou pachet social pentru toamnă.

„Eu cred că este obligatoriu, după ce vom vedea puterea de cumpărare. Acum s-au cam reglat şi preţurile la combustibil, să vedem (..) componenta de la INS, o să vină tot energia aproape peste 50%, influenţa avută în coeficientul de inflaţie, care aţi văzut că s-a stopat şi chiar a scăzut, deci am intrat pe alt trend. Categoric, vor trebui luate şi alte măsuri”, a spus Marcel Ciolacu.

În ceea ce privește valul de scumpiri din această perioadă, Marcel Ciolacu a declarat că influenţa în preţurile alimentelor se datorează şi secetei.

Cele mai mari scumpiri din 2022

În ultimele cinci luni în România s-au scumpit aproape toate alimentele de bază, produsele și serviciile. Potrivit datelor publicate de INS se observă o creștere semnificativă a prețurilor în luna iunie față de lunile mai 2022 sau iunie 2021. Cele mai mari scumpiri s-au înregistrat la gaze naturale, ulei și la cartofi. Și prețul făinii a crescut cu un procent mare, respectiv 33,16%.

Au crescut de asemenea prețurile serviciilor de transport aerian și cele ale combustibililor. Gazele au înregistrat cea mai mare scumpire, fiind vorba de aproape 90 de procente, urmate de combustibili, energie electrică și energie termică.

Scumpiri s-au înregistrat și la cărți, țigări și încălțăminte. La polul opus, cele mai mici scumpiri s-au înregistrat la fructe și conserve de fructe, la țuică și la miere de albine.

În ceea ce privește rata anuală a inflației aflăm că în luna iunie 2022 comparativ cu luna iunie 2021 este 15,1%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (iulie 2021 – iunie 2022) faţă de precedentele 12 luni (iulie 2020 – iunie 2021) este 9,3%.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *