Vești bune pentru elevii din România. Ministrul Educației a anunțat schimbări importante care îi vizează în primul rând pe elevii cu rezultate școlare bune, sau cei care provin din familii cu venituri mici. Sorin Cîmpeanu a declarat că din 2023 bursele elevilor vor reprezenta un pilon important în reducerea abandonului şcolar. Vă prezentăm cele mai importante noutăți privind acordarea acestui sprijin financiar pentru elevii silitori.
Burse pentru elevi 2022- 2023. Schimbări importante
Ministrul Educației a anunțat că bursele elevilor vor fi un pilon important în noile legi ale Educaţiei pentru reducerea abandonului şcolar. Oficialul a transmis că în cazul unor părinţi bursele obţinute de doi sau trei dintre copii săi vor depăşi venitul lor lunar. Potrivit spuselor lui Sorin Cîmpeanu, valoarea acestor burse va fi motivantă atât pentru copii, cât și pentru părinții lor.
”Fiecare părinte îşi face calcule. Când un părinte înţelege că trimiţându-şi doi sau trei copii la şcoală, acei copii vor obţine burse care însumat va însemna mai mult decât propriul lui venit, atunci va fi un factor important în decizia de a-şi trimite copiii la şcoală”, a declarat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.
O veste bună constă în faptul că în 2023 bugetul pentru bursele elevilor va fi de zece ori mai mare decât cel prevăzut în anul 2020, ceea ce este o veste foarte bună pentru elevi și părinți.
Cât vor fi bursele elevilor în 2023
Potrivit actului normativ, pentru fiecare din cei 871.000 elevi din învăţământul primar va fi alocată suma de 400 de lei pentru bursa socială, iar pentru învăţământul gimnazial pentru cei 751.000 elevi alocaţia este de 920 de lei.
Pentru învăţământul liceal unde sunt 573.000 elevi, alocaţia propusă este de 1.500 lei pentru liceele teoretice şi vocaţionale şi 3.000 de lei pentru învăţământul profesional.
De menționat este faptul că fiecare şcoală va şti exact care va fi bugetul pe care îl are la dispoziţie şi va putea să-şi pună în practică propria viziune de susţinere a performanţei.
Ministrul Educației spune că vrea să dea putere școlilor în sensul în care fiecare unitate de învățământ va avea libertatea să decidă care este media minimă de la care pot fi acordate aceste burse.
Treaba statului este să aloce resursele și să stabilească un cuantum minim, a declarat Sorin Cîmpeanu.
Un răspuns la “Burse pentru elevi – Ce se schimbă din 2023! Vești bune de la Ministrul Educației”
Pe timpul vacanței dc nu au primit bursa elevii