Specialiștii prevăd o iarnă grea pentru România, din cauza prețurilor uriașe la energie electrică și a imposibilității oamenilor de a-și plăti facturile. Situația va fi cu atât mai grea dacă statul nu va lua măsuri de urgență. Țara noastră produce mai multă energie decât mare parte din statele europene, dar are cel de-al treilea preț din Uniune.
Previziune sumbră pentru România
Marian Năstase, președintele Consiliului de Administraţie al Alro Slatina a declarat, într-un interviu că iarna viitoare va fi cumplită, cu prețuri uriașe la energie electrică. Specialistul spune că în acest moment
este haos pe piaţa de energie şi ce e mai rău abia de acum înainte va veni. Năstase a mai spus că schema de compensare a facturilor este de fapt „o fraudă a banului public de dimensiuni colosale”, pentru că banii se duc în conturile intermediarilor dintre producători şi consumatori.
„Iarna viitoare va fi una cumplită şi vom vedea preţuri uriaşe la energie, fabrici care se închid şi oameni care rămân în beznă şi frig, pentru că nu îşi vor putea plăti facturile, dacă Guvernul nu ia de urgenţă măsuri”, a afirmat Marian Năstase.
Președintele Consiliului de Administrație al Alro Slatina se așteaptă ca în următoarea perioadă multe fabrici din România să se închidă, cu efecte sociale și economice.
S-au terminat banii pentru plafonare la energie
Marcel Ciolacu a anunțat că schema de compensare a prețurilor la energie se va încheia curând și că Ministrul Energiei și Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei caută o soluție. Liderul Partidului Social Democrat a declarat că schema de compensare la energie trebuia să fie pe o perioadă limitată.
„Nu se mai poate continua o perioadă lungă pe această ordonanță de urgență și în acest moment există două-trei variante pe care o să le discutăm în coaliție. Nu putem aloca 3% din PIB speculei, fiindcă e o speculă în energie”, a declarat liderul PSD Marcel Ciolacu.
Pe de altă parte, guvernatorul Băncii Naționale a României a declarat că războiul din Ucraina a agravat situația cu prețurile la energie, iar la noi în țară s-a suprapus și cu liberalizarea pieței.
În aceste condiții, Ministerul Energiei și Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei caută alte soluții care să înlocuiască actuala schemă de compensare.