Alertă meteo de vijelii puternice | Directorul ANM, Elena Mateescu, prognoza de ultimă oră


Alerte de ultimă oră emise de meteorologi! Vorbim despre o avertizare meteo Cod portocaliu de vijelii puternice, valabil până mâine seară. Directorul ANM, Elena Mateescu, vine cu prognoza de ultimă oră.

”Până mâine seară, la ora 22:00, vorbim în sud-vestul Carpaților Meridionali, nordul Olteniei și nord-vestul Munteniei de o avertizare meteorologică de Cod portocaliu ce vizează ploi însemnate cantitativ, la valori care pot cumula 40-50 de litri pe metru pătrat, pe arii restrânse peste 70-90 de litri pe metru pătrat, deci aversele torențiale care pot fi însoțite și de intensificări ale vântului, local cu aspect de vijelie și izolat căderi de grindină.

În același timp, până mâine seară, la ora 22:00, vorbim și de o avertizare meteorologică de Cod galben tot pentru fenomene de instabilitate atmosferică accentuată în Banat, Oltenia, Crișana, Maramureș, Transilvania, zona de munte, local zona Munteniei, acolo unde valorile cantităților de precipitații pot depăși, pe secvențe scurte de timp, 25-40 de litri pe metru pătrat, iar prin cumulare, la nivel local, 50-70 de litri pe metru pătrat.

În același timp, vorbim și de disconfort termic accentuat, pentru că și astăzi valorile de temperaturi au depășit în partea de sud-est a țării, 34 de grade Celsius s-au apropiat de pragul unei zile de caniculă.

Având în vedere gradul mare de umezeală, cu siguranță disconfortul termic a fost unul accentuat, iar temperaturile resimțite au depășit 38-40 de grade și dacă debutul săptămânii va fi caracterizat în continuare de fenomene de instabilitate atmosferică, de la mijlocul săptămânii, mai precis de joi, din nou valorile de temperaturi la nivelul maximelor vor depăși 35 de grade, ceea ce înseamnă din nou val de căldură în zona țării noastre”, a precizat Elena Mateescu, directorul ANM, la Antena 3.

Meteorologii au emis astăzi o avertizare Cod portocaliu de ploi abundente valabilă în opt județe. Cea mai mare parte a țării va fi sub avertizare Cod galben de instabilitate atmosferică.

Potrivit ANM, sunt vizate de Codul portocaliu județele Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Argeș și parțial județele Sibiu, Alba, Hunedoara și Caraș-Severin.

În aceste zone vor fi perioade cu averse torențiale. În intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă de 40-50 l/mp și pe arii restrânse de peste 70-90 l/mp.

De asemenea, meteorologii au emis și o avertizare Cod galben. Astfel, în Banat, Oltenia, Crișana, Maramureș, Transilvania, la munte și local în Muntenia vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25-40 l/mp și pe arii restrânse 50-70 l/mp.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *