Devine interzis în România! Legea a intrat în vigoare astăzi, 24 august


Autoritățile au luat în vizor persoanele care fac acest lucru! O lege publicată recent în Monitorul Oficial arată că pot fi aplicate amenzi de până la 6.000 de lei. Despre ce este vorba?

Este vorba despre legea nr. 260/2022 privind modificarea şi completarea Legii nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, publicată în data de 25 iulie 2022 în Monitorul Oficial.

Legea intră în vigoare începând cu 24 august 2022 și prevede amenzi între 3.000 și 6.000 de lei pentru cei care desenează sau scriu pe clădiri sau garduri din spațiul public sau privat.

Amintim că legea a fost implementată în contextul în care mai multe clădiri importante din București, printre care și Ateneul Român, au fost vandalizate. Astfel, membrii Senatului au propus un proiect de lege care prevede creșterea amenzilor pentru cei care fac ilegal grafittiuri pe clădiri.

Legea prevede sancționarea persoanelor care scriu, desenează pe pereții clădirilor, pe garduri sau pe obiecte din spațiul public sau privat, fără acordul proprietarilor.

Legea îi obligă pe autori să înlăture însemnele făcute

De asemenea, legea îi obligă pe autorii de graffiti să înlăture însemnele făcute pe bunurile din spațiul public sau privat sau în caz de deteriorare să readucă bunurile la starea inițială. Trebuie menționat că plata amenzilor și înlăturarea însemnelor se face în termen de 15 zile calendaristice din momentul în care primesc înștiințarea.

În cazul în care persoanele refuză să plătească amenda și să înlăture desenele sau scrierile, bunurile vor fi curățate din bugetul local, iar la final costurile vor fi recuperate în instanță. Totodată, persoanele care vandalizează bunurile din spațiul public sau privat vor române fără obiectele care au fost folosite la săvârșirea infracțiunii.

Graffiti la peste 80 de metri înălţime

Amintim că un bărbat a fost surprins luna trecută la peste 80 de metri înălțime, în timp ce desena pereţii din vârful unuia dintre pilonii care susţin podul Basarab din București.

În imagini se vede cum tânărul, fără cască de protecţie sau frânghie de siguranţă, îşi lasă semnătura pe unul dintre stâlpi.

Trebuie menționat că incidentul a fost filmat cu o dronă și s-a petrecut la doar trei zile după promulgarea legii menționate anterior.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *