Administrația Națională de Meteorologie atenționează cu privire la un nou val de praf saharian peste România. Specialiștii ANM anunță mase de aer cald cu particule de praf saharian în mai multe zone din țară noastră. Facem precizarea că acestea s-au manifestat deja în orașe din nord-estul țării.
Praf saharian peste România
Printr-o informare oficială, Administrația Națională de Meteorologie a transmis că circulația generală a aerului dinspre est către vest-sud-vest a favorizat transportul unei mase de aer ce conţine particule de praf saharian de concentraţii nu foarte ridicate.
Potrivit specialiștilor ANM, concentraţiile de praf saharian nu sunt foarte ridicate, pentru că masa de aer care le conţine a fost antrenată de circulaţia generală a aerului dinspre Asia peste Marea Neagră, Republica Moldova, sudul Rusiei şi al Ucrainei şi abia ulterior şi peste România.
Facem precizarea că praful saharian a intrat în România prin zona de nord este a țării, în data de 23 august, și s-a manifestat la început în zona Moldovei, iar apoi s-a extins către zona de sud a României.
„Având în vedere ca în vecinătatea nord-estică a României, presiunea atmosferică s-a menţinut relativ ridicată şi că acest câmp de presiune relativ ridicată ocupă aproape toată partea de nord-nord-est a continentului, a fost favorizată pe de o parte circulaţia estică a aerului la nivelul solului şi pe de altă parte, staţionarea sau concentrarea acestor particule de praf saharian în straturile de aer din imediata apropiere a solului”, a transmis ANM potrivit Agerpres.
Ce spune Silviu Gurlui despre praful care a acoperit Iașul: Avem surse alergice
Cercetătorul și profesorul de Fizică Silviu Gurlui a oferit lămuriri cu privire la norul de praf albicios care s-a extins peste zona Moldovei, în special Botoșani și Iași, zilele trecute. Specialistul a explicat că acesta pare a fi un val extins de praf, ce vine din est, sud-est. Potrivit spuselor sale, praful conține polen, deci surse alergice care pot pune în pericol populația.
„Nu am găsit alte explicaţii. Nu toţi senzorii la sol sunt funcţionali. Apar multe ciudăţenii la sol, posibil, cauzate şi de umiditate. Din ce văd, din hărţile windy.com există o masă de praf care intră în ţara dinspre est, sud-est. Ar cuprinde toată ţara până miercuri”, a precizat specialistul.
Silviu Gurlui susține că praful este însoțit de polen, iar cea mai afectată zonă din Europa, este zona de nord-est a României, respectiv Moldova. Potrivit spuselor sale, încărcătura maximă este seara, după ora 20, dar și la anumite ore de dimineață. Conform simulării sale, durează până pe 27 august.