Calendar ortodox 26 august 2022. La mulți ani celor care poartă aceste nume de sfinți

Calendar ortodox 26 august 2022. La mulți ani celor care poartă aceste nume de sfinți

Calendar ortodox 26 august 2022. Doi mari sfinți ai Ortodoxiei sunt sărbătoriți în această zi de vineri, 26 august. Biserica Ortodoxă marchează zi cu post pentru credincioși și îi prăznuiește pe Sfinții Adrian și Natalia. Iată ce spune Tradiția Sfântă despre acești doi sfinți și care este rugăciunea ce se rostește în această zi.

Calendarul ortodox al zilei de vineri, 26 august 2022

În această ultimă zi de lucru din săptămână, Biserica Ortodoxă îi cinstește pe Sfinții Adrian și Natalia. Cei care poartă aceste două nume de sfinți își sărbătoresc astăzi onomastica: Adrian, Adriana, Natalia. Adrian este nume masculin de origine latină, de la „hadrianus”, și face referire la familia romană originară din Hadria, locaitate din apropierea Mării Adriatice). Semnificația acestui nume este „Cel care vine de la mare”.

Originea numelui Natalia vine de la numele Natalis, care este alcătuit pornind de la etimonul „(g)nat”, cu rădăcini în verbul „nascor” care înseamnă „a produce”. Tradus în limba română numele Natalis are sensul de naștere.

Tradiția Sfântă spune că Sfinții Adrian și Natalia erau soț și soție, și au trăit în Nicomidia, în vremea împăratului Maximian. Împreună sunt prăznuiți pe 26 august. Se știe că Adrian era păgân și pretor al Nicomidiei, iar Natalia era creștină. În timpul unei persecuții, văzând curajul și blândețea a 23 de bărbați creștini, Adrian, un tânăr de 28 de ani, a ales să devină creștin.

Rugăciune către Sfinții Adrian și Natalia

Sfinții Adrian și Natalia și-au fost alături până în ultima clipă. Ei sunt pentru noi un exemplu de credință și încredere, iubire și sacrificiu. Aprinde o lumânare sfințită și rostește cu voce tare sau în gând, rugăciunea dedicată Sfinților Adrian și Natalia. Sunt cuvinte puternice, pline de însemnătate, de sens și semnificație, care dau putere celor ce le rostesc.

„O, pereche fara de prihana si aleasa Domnului! O, preadorita doime si lui Hristos preaiubita! O, insotire preabuna si lui Dumnezeu fericita! Cine nu se va spaimanta de aceasta, auzind faptele cele mai presus de om? Cum femeia s-a imbarbatat asupra tiranului celui amar, si pe barbatul ei l-a intarit a nu slabi in cele cumplite, ci sa aleaga a muri pentru credinta mai degraba decat a trai. O, graiuri impletite de Dumnezeu ale inteleptei Natalia! O, sfatuiri dumnezeiesti care au strabatut cerurile si au facut pe maritul Adrian cunoscut catre insusi scaunul Imparatului Celui mare! O, insotire sfanta! Rugati-va lui Hristos pentru noi, care din dragoste savarsim pomenirea voastra, sa ne mantuim din ispite si de tot necazul.“ (Mineiul pe August, p. 300).

Alți sfinți sărbătoriți în Calendarul Ortodox vineri, 26 august 2022! Tot astăzi se face pomenirea:
Sfinților douăzeci și trei de Mucenici care au fost chinuiți împreună cu Sfântul Adrian, Sfinților Mucenici Atic și Sisenie, a Sfântului Cuvios Ivistion, a Sfântului Mucenic Adrian, printul, a Sfântului Cuvios Ioasaf, fiul lui Avenir, împăratul Indiei și a Sfântului Cuvios Titoe.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *