Gabriela Firea a dat vestea cea bună pentru părinți: mai multe zile de concediu paternal

Gabriela Firea a dat vestea cea bună pentru părinți: mai multe zile de concediu paternal

Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse a dat vestea cea bună pentru proaspeții tătici:mai multe zile de concediu la nașterea copilului. Guvernul va adopta astăzi ordonanța de urgență care mărește concediul paternal de la 5 la 10 zile.

Concediul paternal se mărește de la 5 la 10 zile

Veste bună pentru tați! Concediu pe care îl primesc la nașterea bebelușilor se mărește la 10 zile, de această măsură beneficiind toţi cei care au contracte de muncă, de management, de mandat sau contracte din activităţi sportive.

Ordonanța care va fi aprobată astăzi mai prevede și că taţii care au absolvit cursuri de puericultură, adică de creştere şi dezvoltare armonioasă a copilului, au dreptul la o majorare a concediului cu 5 zile la naşterea fiecărui copil, şi nu doar la primul cum este în prezent.

Din momentul ce legea va fi adoptată, toți angajatorii sunt obligați să aprobe concediul paternal, sau riscă amenzi cuprinse între 4000 și 8000 de lei.

Ministrul Familiei, Gabriela firea, a postat un mesja pe Facebook prin care a anunțat  modificarea Legii concediului paternal și totodată i-a mulțumit ministrului Muncii pentru implicare.

„Tații au un rol important în creșterea copiilor, în viața familiei. Din acest motiv, trebuie încurajați să se implice activ încă din momentul venirii pe lume a bebelușilor. Creștem numărul de zile de concediu paternal și le dăm posibilitatea taților să stea alături de nou-născuți minimum 10 zile.

Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse este coinițiator al proiectului realizat de specialiștii din Ministerul Muncii. Îi mulțumesc colegului Marius Budăi pentru munca depusă pentru modificarea Legii concediului paternal. Mă bucur că acest demers a fost aprobat în ședința de Guvern de astăzi.

Se extinde, astfel, perioada concediului paternal de la 5 zile la 10 zile, iar pentru tații care participă la cursuri de puericultură se mai acordă încă 5 zile.

Pentru tatăl care satisface serviciul militar în termen, permisia se prelungește de la 7 la 10 zile lucrătoare.

Tații vor beneficia de acest tip de concediu pentru fiecare copil, nu doar pentru primul născut așa cum era până în prezent.

Eliminăm vechile prevederi care făceau trimitere la calitatea de asigurat a taților în sistemul asigurărilor sociale de stat.

Acordăm concediu paternal tuturor taților care au un contract de muncă sau un raport de serviciu încheiat conform legii.

Concediul va fi plătit cu aceeași sumă pe care ar fi încasat-o dacă tatăl lucra în perioada respectivă.

Se introduc sancțiuni pentru angajatorii care nu le acordă taților concediu paternal.

Transpunem, astfel, în legislația națională Directiva (UE) 2019/1158 privind echilibrul dintre viața profesională și cea privată a părinților și îngrijitorilor”, a scris Gabriela Firea pe pagina sa de Facebook.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *