Cel mai secetos an din istorie! Ce urmează pentru români, avertisment ANM

Cel mai secetos an din istorie! Ce urmează pentru români, avertisment ANM

Anul 2022 este cel mai secetos an agricol din istorie. Directorul Administrației Naționale de Meteorologie a spus că aceste este un an în care, din 12 luni, doar în decembrie și aprilie au fost cantități de apă în medie peste norme. Așa se face că anul agricol 2021-2022 este cel mai secetos an din istoria măsurătorilor meteorologice.

Cel mai secetos an din istorie

Elena Mateescu, director ANM a anunțat că 2022 este al doilea an în care a fost emisă o alertă meteorologică de cod roșu pentru val de căldură în partea de vest-nord-vest a țării. Specialistul a dezvăluit că luna iunie încheie pe un top 5 ca fiind a cincea lună cea mai călduroasă și a treia cea mai secetoasă, în timp ce luna iulie păstrează aceeași tendință, pe locul 5 ca fiind cea mai caldă și în top 10 cea mai secetoasă și chiar şi august la acest moment pe locul 2 ca fiind cea mai caldă lună din istorie.

„Înainte de 2000 vorbeam în medie de 3-4 ani secetoşi pe deceniu. Începând din 2000 avem cel puțin 5-6 ani în fiecare deceniu și iată că și deceniul actual 2021-2030 a început cu un an excesiv de secetos, a declarat Elena Mateescu la Antena 3.

Simulările făcute de specialiști pe anii anteriori arată că există o probabilitate foarte mare ca pe fiecare deceniu și în viitor să înregistrăm în medie 5-6 ani secetoși. Directorul ANM anunță că în anii următori, cantitățile de precipitații se estimează a fi mai scăzute, în medie cu 15-20 % în lunile de vară, dar nu numai în lunile de vară.

„Observăm o tendință de scădere apreciabilă în lunile de iarnă, luni care sunt capitale și considerate perioade de acumulare a apei nu numai pentru agricultură, dar și pentru și sectorul hidroenergetic”, a mai declarat Elena Mateescu.

Secetă în Europa, în august 2022

Cel mai recent raport al Centrului Comun de Cercetare (JRC) al Comisiei, intitulat „Secetă în Europa – august 2022”, anunță că situația privind seceta rămâne gravă în multe regiuni ale Europei. Potrivit experților, seceta actuală pare să fie în continuare cea mai gravă din ultimii cel puțin 500 de ani.

„Combinația dintre seceta severă și valurile de căldură a creat un stres fără precedent asupra nivelului apei în întreaga UE. Constatăm că ne confruntăm, în prezent, cu un sezon al incendiilor de vegetație cu mult peste medie, cu un impact important asupra producției vegetale. Schimbările climatice sunt, fără îndoială, din ce în ce mai vizibile în fiecare an”, a declarat Mariya Gabriel.

Previziunile actuale privind randamentul la nivelul UE pentru porumbul boabe, boabele de soia și floarea-soarelui sunt următoarele: cu 16 %, 15 % și 12 % sub media pe 5 ani.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *