Cod roșu și portocaliu de vreme rea în mai multe zone din țară! Avertizarea ANM, zonele afectate

Cod roșu și portocaliu de ploi în mai multe zone din țară! Avertizarea ANM, zonele afectate

Se schimbă vremea în Români! Administrația Națională de Meteorologie a emis noi avertizări tip cod roșu, cod portocaliu și cod galben de vreme rea care vizează cea mai mare parte a țării. Județul Bacău este sub avertizarea meteo Cod roșu. Se vor semnala averse torențiale ce vor acumula peste 50…60 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelie și grindină.

Avertizare ANM de ploi torențiale, cod ROȘU

Marți, 30 august, la orele 10.00 au intrat în vigoare două coduri ANM: unul galben și celălalt portocaliu. Ambele sunt valabile până miercuri, 31 august, la orele 10.00. Codul galben vizează fenomene de instabilitate atmosferică temporar accentuată. Potrivit specialiștilor Administrației Naționale de Meteorologie, în intervalul menționat, local în sud-vestul, sudul, nordul și nord-estul teritoriului vor fi perioade cu instabilitate atmosferică ce se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice și intensificări ale vântului.

Cod roșu și portocaliu de ploi în mai multe zone din țară! Avertizarea ANM, zonele afectate

De asemenea, în intervale scurte de timp cantitățile de apă vor depăși 25…40 l/mp, iar izolat vor fi vijelii și grindină. Meteorologii anunță că perioade cu instabilitate atmosferică vor fi până la sfârșitul acestei săptămâni în majoritatea regiunilor.

Cod roșu de ploi torențiale în județul Covasna cu localitățile Sânzieni, Lemnia, Poian, Mereni, Estelnic și în județul Harghita: Plăieșii de Jos.

O avertizare cod roșu a fost emisă pentru județul Harghita, cu localitatea Ciucsângeorgiu, precum și în județul Bacău, cu localitățile Asău, Agăș și Palanca.

Avertizările tip cod roșu expiră marți, 30 august, în jurul orelor 16.30. Potrivit ANM se vor semnala averse torențiale ce vor acumula peste 50…60 l/mp, frecvente descărcări electrice, vijelie și grindină.

Cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată – ploi abundente. Ce spune directorul ANM

Codul portocaliu a intrat în vigoare marți, 30 august, la orele 10.00 și rămâne valabil până miercuri, 31 august, la orele 10.00. În cea mai mare parte a Transilvaniei, Olteniei, local la munte, în Moldova și în nord-vestul Munteniei vor fi perioade cu averse torențiale, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 40…60 l/mp și pe arii restrânse de peste 70…80 l/mp. Acestea vor fi asociate și cu descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină.

”Să nu uităm că jumătatea de vest a țării ieri s-a aflat sub incidența unei avertizări meteorologice de cod galben, ce viza cantități de apă de până la 40 de litri pe metru pătrat. Izolat am avut aceste cantități confirmate deja, între 25 și 40 de litri pe metru pătrat, izolat 80 de litri pe metru pătrat în județul Sălaj”, a declarat directorul ANM la Antena 3.

Elena Mateescu a precizat că perioadele de instabilitate atmosferică vor fi de interes în majoritatea regiunilor, cel puțin până la sfârșitul acestei săptămâni.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *