Calendar ortodox 1 septembrie 2022. Începe un nou an bisericesc, sărbătoare cu cruce neagră

Clendar ortodox 1 septembrie 2022. Începe un nou an bisericesc, sărbătoare cu cruce neagră

Calendar 1 septembrie 2022. În prima zi din luna septembrie începe un nou an bisericesc care stă sub ocrotirea Maicii Domnului. Anul Nou bisericesc începe pe 1 septembrie și se încheie pe 31 august. Potrivit tradiției iudaice, în această zi Dumnezeu a început lucrarea de creare a lumii și tot în această zi, Mântuitorul a pus început activității Sale de propovăduire a Evangheliei.

Calendarul ortodox al zilei de joi, 1 septembrie 2022

Anul bisericesc nu este unul și același cu anul liturgic. Anul bisericesc începe pe data de 1 septembrie, în timp ce anul liturgic își are începutul în ziua Sfintelor Pasti. De la această sărbătoare se numără Evangheliile și Duminicile anului bisericesc.

Trebuie să știți că anul liturgic se împarte în trei mari perioade: perioada Triodului (perioada prepascală), perioada Penticostarului (perioada pascală) și perioada Octoihului (perioada postpascală), și că fiecare din aceste perioade cuprinde un anumit număr de săptămâni. Anul bisericesc stă sub ocrotirea Maicii Domnului.

„A toată făptura, Ziditorule, Cel ce vremile si anii ai pus intru puterea Ta, binecuvinteaza cununa anului bunatatii Tale, Doamne, pazind in pace poporul si tara aceasta, pentru rugaciunile Nascatoarei de Dumnezeu, si ne mantuieste pre noi”.

Sfântul sărbătorit la început de an bisericesc

Pe data de 1 septembrie, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul a cărui canonizare a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în iulie 2008. Se știe despre acest sfânt că a fost cel care a propus numărarea anilor începând cu Întruparea Domnului, deci datorită lui spunem astăzi că suntem în anul 2021 „după Hristos“.  Este sărbătoare cu cruce neagră pentru credincioșii ortodocși.
Aprinde o lumânare și citește Troparul Sfântului Cuvios Dionisie Exiguul

Glasul intai

Podobie: Piatra fiind pecetluita ….

Ca o raza stralucitoare ce lumineaza toata lumea te-ai aratat, Sfinte Cuvioase Dionisie, cel ce al socotit curgerea timpului dupa Nasterea lui Hristos si ai facut cunoscute randuielile Sfintilor Parinti. Pentru aceasta iti cantam cu bucurie: Slava Celui ce ti-a dat tie intelepciune; Slava Celui ce te-a binecuvantat pe tine; Slava Celui ce lucreaza prin tine sfintirea vietii noastre.

Tot pe 1 septembrie, la debutul anului bisericesc se face pomenirea următorilor mari sfinți ai Ortodoxiei: Sfântul Cuvios Simeon Stalpnicul, se pomenește Minunea săvârșită de Preasfânta Născătoare de Dumnezeu la Mănpstirea Miasinilor, a Sfintei Cuvioase Marta, mama Sfântului Cuvios Simeon Stâlpnicul, a Sfintei Cuvioase Evantia; a adormirii lui Isus Navi.

Biserica ortodoxă cinstește Sfintele patruzeci de Mucenițe Fecioare și a lui Amun, diaconul, dascălul lor, a Sfinților Mucenici și frați Evod, Calista și Ermoghen, și a Sfântului Cuvios Meletie cel Nou, care s-a nevoit în Muntele Myopolis de lângă Theba (Capadocia).


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *