Tradițiile lunii septembrie. Ce trebuie să aibă toată lumea în portofel pentru a atrage norocul


Luna septembrie marchează începutul toamnei și aduce o mulțime de tradiții și obiceiuri. Este important să ținem cont de anumite superstiții pentru a ne asigura că vom avea noroc și ținem departe ghinionul. Vezi ce trebuie să faci la începutul toamnei ca să-ți meargă bine tot restul anului.

Datinile lunii septembrie

Luna lui Răpciune, așa cum mai este numită popular, aduce o mulțime de tradiții si sărbători importante. Mai este numită și Brumar cel mic, Vinicel, Viniceriu și Vinișel. Cele mai importante sărbători ale acestei luni sunt:

  • 8 septembrie: Nașterea Maicii Domnului (Sfânta Maria Mică);
  • 14 septembrie: Înălțarea Sfintei Cruci (Ziua Crucii);
  • 26-28 septembrie: Filipii de toamnă;
  • 29 septembrie: Vara lui Mioi.

La data de 1 Septembrie începe anul bisericesc. Se spune că este bine să mergem la biserică și să ne rugăm în această zi, pentru a-i demonstrat Domnului că suntem adevărați creștini. Tot acum ne dăm seama de cum va fi vremea: dacă dimineaţa plouă, primăvara va fi ploioasă; dacă la amiază este senin şi soare, anul va fi bun.

În tradiția populară, toamna începe de la Sf. Maria Mică, 8 septembrie și durează până la Sf. Nicolae, 6 decembrie. Dacă tună noaptea, se spune că Sf. Ilie se întoarce acasă cu carul plin de păpușoi.

Tot acum se adună si plantele tămăduitoare. Se spune că poți face asta doar până de Sfânta Maria, pentru că apoi își pierd orice proprietate. În unele zone se spune că ai voie până de Sfânta Cruce, când le duci la biserică. Plantele sfințite se păstrează, apoi, în casă, la icoane sau în alte locuri ferite, fiind folosite la nevoie în vindecarea unor boli.

Cele mai importante tradiții din septembrie

De la Sfânta Maria se încheie vara. De acum, bărbații nu mai poartă pălării, ci își scot la înaintare căciulile. Tot acum, ciobanii încep să pregătească cojoacele si amenajează stânele pentru oi, care trebuie să fie gata până iarna.

Pe 14 Septembrie sfințesc monede, despre care se crede că, odată păstrate în portofel, alături de o cruciuliță, aduc belșug și spor în muncă.

Luna Septembrie este considerată perioada optimă pentru culesul viilor, iar de Ziua Crucii se sfințesc butoaiele cu vin, pentru a se păstra tot restul anului. Strugurii din ultimul butuc din vie nu trebuie culeși, ci se lasă ofrandă pentru păsările cerului.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *