Vești bune pentru români! Încă o zi liberă de la stat pentru angajați

Vești bune pentru români! Încă o zi liberă de la stat pentru angajați

Vești bune pentru angajații din România. Vor mai avea încă o zi liberă de la stat. Comisia pentru Muncă din Camera Deputaților a aprobat miercuri, 31 august, un proiect prin care angajații români vor mai primi o zi liberă de la stat. În acest punct proiectul urmează să fie votat și în Camera Deputaților și, dacă va fi aprobat, va fi trimis președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.

Încă o zi liberă pentru români

Salariații din România ar putea avea parte de încă o zi liberă de la stat. Este vorba despre data de 6 ianuarie, când credincioșii ortodocși sărbătoresc Boboteaza – Botezul Domnului, o sărbătoare marcată în Calendarul Ortodox cu cruce roșie. Camera Deputaților a aprobat proiectul prin care ziua de 6 ianuarie va fi liberă legal pentru angajații români și acum urmează ca proiectul să fie votat și în Camera Deputaților și, dacă va fi aprobat, va fi trimis președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.

În 2022 au fost 15 sărbători legale, dintre care 6 au picat în weekend și 9 în timpul săptămânii. Zilele libere de la stat rămase libere în 2022 sunt: 30 noiembrie – Sfântul Andrei, 1 decembrie – Ziua Naţională a României, 25 şi 26 decembrie – prima şi a doua zi de Crăciun.

Zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează

Acordarea zilelor libere se face de către angajator. Acestea sunt: 1 şi 2 ianuarie, prima şi a doua zi de Paşti, 1 mai, prima şi a doua zi de Rusalii, Adormirea Maicii Domnului, 1 decembrie, prima şi a doua zi de Crăciun, două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora.

Codul Muncii arată că în cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariaţii beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *