A început noul an bisericesc. Ce înseamnă asta pentru credincioșii ortodocși

A început noul an bisericesc. Ce înseamnă asta pentru credincioșii ortodocși

1 septembrie nu reprezintă doar venirea toamnei ci și debutul unui nou an bisericesc pentru credincioșii ortodocși. Spre deosebire de anul civil care începe pe 1 ianuarie, anul bisericesc începe pe 1 septembrie. Potrivit tradiției, în această zi s-a început creația lumii și tot acum Și-ar fi început Mântuitorul activitatea Sa publică.

La 1 septembrie începe noul an bisericesc

Prima zi de toamnă are o semnificație aparte pentru credincioșii ortodocși. La 1 septembrie începe un nou an bisericesc, distinct de cel civil. Acesta se încheie pe 31 august. Tradiția iudaică spune că în această zi Dumnezeu a început lucrarea de creare a lumii și tot în această zi, Mântuitorul a pus început activității Sale de propovăduire a Evangheliei.

Pentru credincioșii romano-catolici, anul bisericesc începe cu prima duminică din Advent, mai exact duminica cea mai apropiată de 30 noiembrie, deci cu aproximativ patru săptămâni înainte de Crăciun.

Este important de precizat că anul bisericesc nu este unul și același cu anul liturgic. Astfel, anul liturgic începe în ziua Sfintelor Paști, în timp ce anul bisericesc își are începutul pe data de 1 septembrie.

Trebuie să știți că anul liturgic se împarte în trei mari perioade, după cum urmează: perioada Triodului sau perioada prepascală, perioada Penticostarului, sau perioada pascală și perioada Octoihului, cunoscută și după numele de perioadă postpascală.

În prima zi din anul bisericesc Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfântului Simeon Stâlpnicul şi a mamei sale, Marta. Potrivit mărturiei din Sinaxar, Sfântul Simeon Stâlpnicul:

„călugărindu-se şi suindu-se într-un stâlp patruzeci şi şapte de ani, şi făcându-se de multe minuni făcător, a adormit în pace“ (Mineiul pe Septembrie, p. 22).

Tot la 1 septembrie se prăznuieşte şi Cuviosul Dionisie Exiguul.

Primele mari sărbători din noul an bisericesc

Iată care sunt primele două sărbători din anul bisericesc: Nașterea Maicii Domnului (Sfânta Maria Mică), prăznuită la data de 8 septembrie și Înălțarea Sfintei Cruci, sărbătoare cu dată fixă, marcată în Calendarul Ortodox la data de 14 septembrie.

Nu este întâmplător faptul că aceste două sărbători deschid anul bisericesc. Maica Domnului a fost pricinuitoarea mântuirii noastre, născându-L pe Mântuitorul Hristos, iar Sfânta Cruce este semnul biruinţei noastre asupra morţii celei veşnice, prin Patima Domnului îndurată pe ea, pentru mântuirea noastră.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *