Cât vor fi ajutoarele pentru facturile la energie electrică și gaz. Schimbări care îi vizează pe toți românii

Cât vor fi ajutoarele pentru facturile la energie electrică și gaz. Schimbări care îi vizează pe toți românii

La Guvern a fost dezbătut zilele acestea proiectul de Ordonanţă pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022. Potrivit acestuia, publicat deja pe site-ul Ministerului Energiei, plafonarea preţului la energie electrică se va aplica în cazul consumatorilor casnici, până la 31 august 2023, pentru un consum de până la 255 kWh pe lună. Iată care sunt principalele schimbări care îi vizează pe toți românii!

Cât vor fi ajutoarele pentru facturile la energie electrică și gaze naturale

Potrivit proiectului de hotărâre care a fost pus în dezbatere publică (textul Ordonanței de Urgență pe Energie), au apărut modificări importante care îi vizează pe toți românii. Concret, ajutoarele pentru plata facturilor la energie electrică, pentru consumatorii casnici vor fi următoarele: consum lunar până în 100 kWh – 0,68 lei/kWh, TVA inclus, consum lunar între 100 și 255 kwh – 0,80 lei/ kWh TVA inclus
și consum lunar peste 255 kWh – prețul de pe piață, din contract.

În cazul IMM-urilor, prețul va fi plafonat la 1 leukWh, cu TVA inclus (doar 85% din factură -consum este calculată cu preţ plafonat și 15% din factură la preţ întreg.

Pentru instituţii publice/ministere, preţul va fi plafonat la 1 leu/kWh cu TVA inclus. În acest caz doar 85% din factură (consum) este calculată cu preţ plafonat, iar 15% din factură la preţ întreg.

În cazul şcolilor, spitalelor și a centrelor pentru vârtnici și copii, preţul va fi plafonat la 1 leu/kWh, cu TVA inclus, cu mențiunea că toată factura este calculată la preţ plafonat.

Pentru facturile la gaz, ajutoarele se vor prezenta după cum urmează: pentru consumatorii casnici: 0,31 lei/kWh, fără limită de consum, iar pentru consumatorii non-casnici (imm-uri, instituţii publice etc.), prețul va fi de 0,37 lei/kWh (până în 50.000 MWh pe an).

Cum vor fi impozitați producătorii, traderii şi furnizorii de energie electrică

Potrivit actului normativ pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022, în cazul producătorilor, tot ce depășește 450 de lei/MWh va fi impozitat cu 100%. Banii vor ajunge într-un cont deschis la Ministerul de Finanţe, denumit „fond de tranziţie energetică”.

În cazul traderilor/ furnizorilor/ sau producătorilor care fac trading, se va lua în calcul costul de achiziţie/producţie + 2%, cu mențiunea că ce depăşeşte se impozitează cu 100%.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *