Pe 5 septembrie, elevii din România încep un nou an școlar, de această dată atipic, cu tot felul de schimbări care îi vizează atât pe profesori, cât și pe elevi. Secretarul de stat din Ministerul Educației, Sorin Ion, a explicat cum va fi calculată media anuală în anul școlar 2022-2023. Informații care îi vizează pe toți elevii!
Cum se calculează media anuală în anul școlar 2022-2023
Una dintre cele mai importante schimbări din anul școlar 2022-2023 care începe pe 5 septembrie vizează modul în care va fi calculată media anuală. Ei bine, potrivit modificărilor anunțate de oficialii din Ministerul Educației, media generală anuală va fi una cu două zecimale, ca și până acum, însă se va rotunji în funcție de a treia zecimală.
“Media anuală generală se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, prin rotunjire, a mediilor anuale de la toate disciplinele/modulele și de la purtare”, se arată în actul normativ. Până acum, în ROFUIP 2020 nu era prevăzută această rotunjire, din contră, scria explicit că se calculează „fără rotunjire”, a explicat Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației.
În premieră pentru învățământul din România, anul școlar nu va mai fi împărțit în două semestre ci în cinci module, după cum urmează:
Modulul 1 de învățare : 5 septembrie – 21 octombrie, apoi vacanța de toamnă pentru toți elevii: 24-30 octombrie
Modulul 2: 31 octombrie – 22 decembrie, cu a doua vacanță, cea de iarnă: 23 decembrie – 8 ianuarie 2023
Modulul 3: Va începe în 9 ianuarie și se va derula până în luna februarie, apoi urmează a treia vacanță – de o săptămână – poate fi acordată în a doua săptămână, în a treia săptămână sau în a patra săptămână din februarie, la decizia fiecărui inspectorat școlar
Modul 4: Începe după vacanța din februarie și se va desfășura până în preajma sărbătorilor de Paște, urmat de a patra vacanță : 8 aprilie –23 aprilie
Modulul 5, ultimul: 24 aprilie – 16 iunie, urmat de vacanța de vară – 17 iunie – 4 septembrie
Cum va fi calculată media anuală generală
În noul an școlar, media anuală generală are două zecimale, ca până acum. Secretarul de stat în Ministerul Sănătății a explicat că, de exemplu, o medie de 9,46, la final de an, nu se rotunjește la 9,00, cum nici o medie de 9,87 nu se rotunjește la 10,00.
”Rotunjirea la care se referă alineatul 4 este rotunjirea unei medii anuale generale de 9,458 la 9,46, adică intră în discuție a treia zecimală”, a declarat Sorin Ion.
Alte modificări în noul an școlar: tezele nu vor mai fi obligatorii, va rămâne la latitudinea fiecărui profesor cum și câte evaluări va face, pentru acordarea notelor, elevii vor beneficia pe parcursul unui an școlar de cel puțin un plan individualizat de învățare.
O altă noutate constă în faptul că elevii nu vor mai putea fi exmatriculați. Măsura exmatriculării va fi posibilă numai pentru învățământul postliceal, care nu are caracter obligatoriu.