Vești bune pentru români. Este vorba despre ratele la bănci

Vești bune pentru români. Este vorba despre ratele la bănci

Vești bune pentru românii cu rate la bănci. Guvernul a prelungit ordonanţa de urgenţă ce prevede amânarea ratelor la bănci cu încă o lună. Cei care nu își permit să plătească ratele, din cauza scumpirilor din ultima vreme, pot obține amânarea plății lor. Iată care sunt condițiile și ce informații noi au transmis oficialii de la Guvern.

Guvernul prelungește OUG pentru amânarea ratelor

Guvernul a prelungit ordonanţa de urgenţă ce prevede amânarea ratelor la bănci cu încă o lună. Este o măsură care îi vizează pe românii cu rate la bănci, care nu-și permit să le achite în această perioadă marcată de valul de scumpiri la alimente, energie electrică și gaze naturale.

Potrivit datelor oficiale, numai în prima săptămână de la intrarea în vigoare a OUG privind amânarea plății ratelor peste 30.000 de români au făcut cerere și au amânat plata lor. Facem precizarea că dobânda cumulată pentru acele amânări s-a ridicat la peste 128 de miliarde de lei.

Amânarea plății ratelor la bănci este una dintre măsurile stabilite de Guvern pentru a veni în ajutorul românilor în contextul valului de scumpiri.

Foarte mulți pur și simplu nu își mai permit să achite ratele lunare la bănci. Specialiștii în economie îi avertizează că vor avea de suportat costul dobânzilor.

Ce trebuie să faci ca să-ți amâni rata la bancă

Pentru a beneficia de amânarea ratelor la banca, românii trebuie să depună o declarație pe proprie răspundere potrivit căreia le-au crescut cheltuielile cu 25% în ultimele 3 luni, față de aceeași perioadă a anului trecut.

„Românii se vor duce la bancă cu o declarație pe proprie răspundere că le-au crescut cheltuielile în ultimele 3 luni cu 25% față de perioada similară de anul trecut. Trebuie să ia în calcul că pot beneficia de această amânare a ratelor, numai că la final trebuie să plătească ratele care au fost amânate și, evident, dobânda acumulată”, a subliniat ministrul Câciu.

O măsură obligatorie pentru a beneficia de noile reglementări este să nu ai un credit refinanțat sau o restructurare de credit în ultima perioadă. Totodată nu trebuie să ai datorii la creditul pe care îl ai de plată în ultimele șase luni.

Facem precizarea că ROBOR la 3 luni, indicele în funcție de care sunt calculate ratele la creditele în lei cu dobândă variabilă a ajuns miercuri, 1 septembrie, la 7.95 %. Valorile extreme ale indicelui ROBOR 3M în perioada 25 august 2021 – 1 septembrie 2022: valoare maximă: 8.14 % (8 august 2022), valoare minimă: 1.6 % (14 septembrie 2021).


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *