Controverse create de praful de steril cancerigen care amenință sănătatea românilor

Controverse create de praful de steril cancerigen care amenință sănătatea românilor

Mai mulți oameni au sesizat de-a lungul acestei veri norii groși de steril care s-au ridicat în apropierea haldelor care se află în jurul orașului Baia Mare. În spațiul public au apărut tot felul de controverse pe acest subiect, și măsura în care praful de steril cancerigen amenință sănătatea oamenilor.

Ce spun specialiștii despre praful de steril cancerigen

În Baia Mare, închiderea mineritului și ecologizarea haldelor de steril rămase în urma acestei activități sunt subiecte care au creat o mulțime de controverse. Autoritățile susțin că nu este niciun pericol pentru populație întrucât cele mai multe dintre iazuri sunt ecologizate și nu mai creează probleme de mediu, însă localnicii au o cu totul altă părere.

Oamenii din Baia Mare spun că de fiecare dată când bate vântul se ridică praful de pe halde și că le pune sănătatea în pericol, fiind steril. În primă fază nu se întâmplă nimic, dar oamenii se gândesc că vor suporta consecințe pe termen lung.

În localitatea Tăuții de Sus există Iazul central care se întinde pe o suprafață de 48 de hectare de teren și acumulează peste opt milioane de tone de steril.

„Era atât de dens, că nu vedeam casa vecină”, a spus Melinda Pașca, o femeie de 34 de ani care locuiește în Tăuții de Sus.

Controverse create de praful de steril cancerigen care amenință sănătatea românilor

De menționat este faptul că la Tăuții de Sus există Iazul central, care se întinde pe o suprafață de 48 de hectare de teren și acumulează peste opt milioane de tone de steril.

Oamenii care locuiesc în zonă povestesc că observă permanent cum pe frunzele florilor se depune un praf gros și imediat după acestea încep să se usuce.

Ce conține, de fapt, praful steril din Baia Mare

O explicație pentru acest potențial pericol care îi vizează pe locuitorii din Baia Mare a fost oferită de către prof. dr. ing. Ioan Bud, profesor la Universitatea Tehnică Cluj Napoca, Centrul Universitar Nord Baia Mare.

Acesta a explicat pentru Adevărul că praful de steril afectează sănătatea pe termen lung întrucât conține o componentă care reacționeză în organism și afectează plămânii. Potrivit spuselor sale, nu este tocmai un praf inert, cum e praful obișnuit, ci este un praf sclerozant, care este foarte fin și intră în plămâni. Profesorul Ioan Bud a mai spus că unele studii arată că acest praf este cancerigen.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *