Este oficial! A fost anunțat noul prim-ministru al Marii Britanii

Este oficial! A fost anunțat noul prim-ministru al Marii Britanii

Așteptarea a luat sfârșit! Noul prim-ministru al Marii Britanii, cel care îi va lua locul lui Boris Johnson a fost ales. Este vorba despre o femeie pe nume Liz Truss, ministrul britanic al Afacerilor Externe. Ea este noul premier ales al Regatului Unit al Marii Britanii și a câștigat campania internă în fața fostului ministru de Finanțe, Rishi Sunak.

Liz Truss este noul prim-ministru al Marii Britanii

​​​Liz Truss este noul lider al conservatorilor britanici și-i va succeda lui Boris Johnson la șefia guvernului. Anunțul oficial a fost făcut luni, 5 septembrie 2022. Ea a fost aleasă cu 81.326 de voturi, în timp ce contracandidatul său, Rishi Sunak, favorit la începutul competiției, a fost votat de 60.399 de membri de partid.

Truss are 47 de ani și va deveni al patrulea prim-ministru britanic de la referendumul pentru Brexit din 2016. Ea este a treia femeie în această funcție din istoria Regatului Unit, după Margaret Thatcher și Theresa May.

Și-a cucerit alegătorii promițând reduceri masive de taxe. De-a lungul timpului s-a remarcat de nenumărate ori: a fost unul dintre cei care s-au opus Brexit-ului, a spus că rușii trebuie să plece din Crimeea și, de asemenea, s-a pronunțat pentru legalizarea canabisului.

„O mare onoare să fiu aleasă lider al Partidului Conservartor, care a organizat unul dintre cele mai lungi ‘interviuri’ pentru jobul de prim-ministru. Voi pune în practică un plan curajos de reducere de taxe și de crestere a încrederii în economia noastră”, a spus Truss, în discursul său după anunțarea rezultatului alegerilor.

Ce le-a promis noul premier britanicilor

Liz Truss le-a promis britanicilor că va acționa din prima săptămână pentru a-i ajuta cu facturile la energie, dat fiind faptul că a preluat mandatul într-un context în care facturile la energie au înregistrat o creștere greu de suportat atât pentru cetățeni, cât și pentru întreprinderi și serviciile publice.

Există zvonuri potrivit cărora noul premier al Marii Britanii are în vedere înghețarea prețurilor la energie, ea precizând că va prezenta „în decurs de o lună” un proiect de reformă fiscală pentru a face față crizei.

Liz Truss îi la locul lui Boris Johnson care și-a dat demisia din funcția de premier al Marii Britanii. Acesta a declarat că renunță la cel mai bun job din lume, dar că îi va oferi succesorului său tot sprijinul necesar. Johnson își va înmâna marți demisia Elisabetei a II-a la reședința de vară a Reginei din Balmoral, Scoția.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *