Nicolae Ciucă a transmis un mesaj elevilor români cu ocazia începerii unui nou an școlar. Va fi un an școlar diferit de până acum, cu modul de învățare în loc de semestre, fără teze, cu cinci vacanțe intercalate și multe alte schimbări pentru cadrele didactice și elevii români. Iată ce a avut de transmis premierul României la început de an școlar!
Mesajul lui Nicolae Ciucă la început de an școlar
Prim ministrul României a transmis la început de an școlar 2022-2023 că Guvernul își propune, prin noile legi ale educației, să readucă învățământul românesc în top, pentru că avem o generație tânără cu mare potențial. Potrivit spuselor sale, ultimii ani au fost o provocare majoră pentru întreg învățământul românesc, în contextul în care pandemia a obligat întregul sistem la o adaptare neașteptat de rapidă la era digitală.
„Ne dorim să oferim fiecărui copil dreptul la educație. Pentru ca niciun elev să nu fie lăsat în urmă am dezvoltat programele destinate reducerii abandonului școlar și susținerii copiilor din medii defavorizate. Pentru reducerea decalajelor în nivelul de pregătire avem în vederea introducerea unor programe care să ajute la consolidarea cunoștințelor”, a transmis Nicolae Ciucă.
Oficialul a transmis că schimbările pe care le-a considerat necesare, cel puțin în acest moment, se reflectă în noile legi ale educației pregătite la nivelul Guvernului. Tot Ciucă a precizat că un rol extrem de important în acest proces revine și personalului din sistemul de învățământ.
Principalele schimbări în noul an școlar 2022-2023
Luni, 5 septembrie, elevii di România se întorc la școală cu reguli noi și schimbări importante în educație. În primul rând nu vor mai exista semestre ci 5 module de învățare, intercalate cu 5 vacanțe. Tezele nu mai sunt obligatorii, iar elevii nu mai pot fi exmatriculați.
Va fi o singură medie pe an peste 3 note la numărul de ore al disciplinei plan individual de învățare și se renunță la măsura exmatriculării transferul la alte școli, doar în situații excepționale.
Elevii vor beneficia de cel puțin un plan individualizat de învățare, în urma evaluărilor făcute de cadrul didactic. Transferul la o altă unitate de învățământ se va putea face doar dacă media de admitere este egală sau mai mare decât media ultimului admis la specializarea la care se solicită transferul.