Propunere: taxă nouă pentru români. Un impozit „spre binele românilor”

Propunere: taxă nouă pentru români. Un impozit "spre binele românilor"

Un nou impozit pentru români ar putea apărea spre binele acestora. Raed Arafat a lansat această idee la Black Sea and Balkans Security Forum. Concret este vorba despre taxa de reziliență menită să ajute companiile și angajații să depășească perioadele de criză. Iată ce părere au experții în economie despre această posibilă nouă taxă pentru români.

O nouă taxă pentru români

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a lansat o idee care ar putea genera o noua taxă menită să ajute companiile şi angajaţii să treacă de perioadele de criză. Este vorba despre taxa de reziliență care le vizează pe firme și care este în folosul salariaților.

„Dacă am lua o decizie undeva ca 1% din profitul anual să fie pus într-un cont intangibil pentru a face faţă dezastrelor şi în loc să dăm afară oamenii dintr-o firmă, prin aceşti bani îi ținem pe perioada unei crize, trei, patru, cinci, şase luni, şi îi plătim cu 70% din salariu, dar nu îi dăm afară. Dar acest cont să fie numit contul pentru reziliență”, a spus Raed Arafat.

Arafat este de părere că în situații de criză, sau cum a fost pandemia care a durat doi ani, cu această măsură am ieși mai repede dintr-un dezastru decât dacă se merge pe varianta disponibilizărilor, iar apoi, după ce trece criza, totul trebuie construit de la zero.

„Nu este vorba despre vreo taxă, nu este vorba de un fond al guvernului. Este o propunere pe care eu am făcut-o în diferite anturaje pentru reziliența companiilor”, a subliniat Raed Arafat.

Expert în economie: Deci totul merge pe reluarea unor bani şi împărțirea lor în altă parte

Cu privire la posibilitatea de a implementa o astfel de taxă, Mircea Coşea, analist economic a declarat că în ultima perioada sunt o serie de propuneri care au în vedere rezolvarea unor situaţii bazate pe luarea unor sume de bani de undeva și că ar trebui să se vorbească despre niște măsuri care să pună în mișcare economia.

„De unde? De la cei care țin echilibrul economic. Taxă pe cele 4 ore de muncă, taxă pe HORECA, taxă pe solidaritate taxă pe reziliență, toate astea sunt nişte lucruri care îi încarcă pe întreprinzători. De nu se vorbeşte de niște măsuri care să pună în mișcare economia? (…)”, a declarat specialistul la Antena 3.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *